Mr. sc. Arna Šebalj

POZDRAV SUDIONICIMA I ZAHVALA

 

HVALJEN ISUS I MARIJA! DOBAR DAN SVIMA!

Hvala dragom Bogu na svemu.

Pozdrav svima koji ste izdvojili svoje vrijeme i danas ste ovdje sa nama. Od srca Vam se zahvaljujem.

Na početku bi se zahvalila profesoru, don Josipu Mužiću, autoru Predgovora ovoj knjizi koji nije danas s nama, no mi smo s njim 14. lipnja u 18 sati u Splitu.

Evo, ovo je prva najava predstavljanja knjige u Splitu.

Hvala od srca poštovanom akademiku, profesoru Krešimiru Paveliću, našoj poštovanoj doktorici, ikoni hrvatskog zdravstva, Lidiji Gajski, dragoj magistri Ankici Kosovec-Krželj.

Hvala svima na sad već višegodišnjoj sjajnoj suradnji i velikom znanju kojem ste me učili.

Hvala hrabrom i zaista odanom i uvijek spremnom na suradnju mladom doktoru Mislavu Vuiću. Za njega ne postoji „ne može“, mi sve rješavamo.

Zahvaljujem se prof. Snježani Škrablin, prof. Sandri Kraljević Pavelić, prof. Aleksandru Sušiću, dr. Krešimiru Johmanu, Renati Krajnović, mr. Josipi Juričev-Sudac, mag. Marinu Bolteku, te mnogim drugima bez kojih niti ja puno toga ne bih mogla učiniti.

Hvala Vam od srca svima.

Hvala i Vama brojnim kolegama, sad već i prijateljima, suradnicima u mnogim područjima mog djelovanja, znanju koje ste mi rado prenosili. Učili me. Hvala Vam što ste ovdje samnom.

Moram se zahvaliti, iako sad nisu tu zbog obveza, no prije par dana smo bili zajedno, profesoru Stipi Kutleši, profesoru Valeriju Vrčeku, profesoru Ivi Orliću.

Hvala mom najdugovječnijem portalu, HOP portalu i uredniku Igoru Drenjančeviću, radili smo sjajne stvari dok su drugi šutjeli.

Hvala portalu bezcenzure i uredniku Anđelku Jeličiću.

Hvala vlč. Saši Orgonašu, iz redakcije portala RastimouVjeri iz Međugorja.

Kako sam uobičajenu praksu, PROTOKOL, kod predstavljanja knjiga ovime danas promijenila, svojom željom, prije nego li završim samo još par detalja koje želim izgovoriti radi svih nas.

Nema više što ne znamo. Nema tema koje nismo obrađivali iz raznih područja. Osobno me je znatiželja, taj moj veliki „problem“ kako sad tako i kroz život, vodila i vodi u još, i još i dalje.

I tako će biti i nadalje jer ništa nije gotovo. Dapače, tek se zahuktava.

Zanimaju me, kao i uvijek, rješenja. Baš u svemu.

Iako se želi otkloniti od teme POSLJEDICA tzv. CIJEPLJENJA, to će biti, a već i je, i mora biti, glavna tema našeg interesa, istine ali i ODGOVORNOSTI zbog galopirajućih bolesti, višestrukih karcinoma, srčanog aresta, ugrušaka. Čak se sad i javno priznaje, za nevjerovati i u MSMedijima kako je smrtnost jako povećana te kako Astrazeneka povlači tzv. cjepivo. Zar je moguće? I kod nas su neki hrabro ušli u to područje, istražujući činjenice, kao dr. Ivana Pavić.

MORAJU SVI ODGOVARATI  ZA PROTOKOLE KOJE SU PRIMJENJIVALI I ZA tzv. CIJEPLJENJE I SVE POSLJEDICE. 

Ništa se ne može prebrisati. Odgovorni, baš svi MORAJU odgovarati. Kako? Ima i načina i rješenja. Sve se brzo odvija, nije rješenje ovdje, kod nas u Hrvatskoj. Ali mi radimo probleme i dalje, prevelike, za naše ljude. Da li ciljano, dogovorno, ili iz neznanja i osobnih probitaka, pokazati će vrijeme. Već za mnoge i pokazuje. Sva su razotkrivanja u tijeku.

Ne, osobno nikada neću odustati od „progona“ svih odgovornih zbog smrti moje kćerke nakon jedne doze Moderne, nikada.

Od dr. Maje Matleković, koja je to učinila mladoj majci sa djetetom od tada 3 mjeseca, bez informacije, bez upoznavanja sa mogućim nus pojavama. Kolikima su ta Maja i mnoge druge „Maje“ učinili ovo? U smrt ih odveli. Ne prihvaćam izgovore liječnika kako su radili svoj posao. Ne, to nikada ne smijemo prihvatiti, ali se moramo pokrenuti, javno govoriti, šutnje je dosta, dragi ljudi! Zbog onih koje smo izgubili, zbog djece koja su ostala, kud ćemo s djecom? Sustav za ništa nije spreman.

Problemi su oko nas, kao:

 1. Ilegalni migranti, đihadisti i zamjena stanovništva uz pomoć domaćih luđaka, samoprozvanog mesije, čak i imenovanog kralja od tamo neke, sad već propale, udruge iz Bazela koja je „zavela“ čak i neke intelektualce koji sve to i podržavaju koketirajući onako desničarski, kakti, u ovom vremenu rata protiv ČOVJEKA, sa nepotrebnim temama i režimima
 2. Sotonizacija društva, zar ova Euro-Visia i naš predstavnik nisu očiti primjer a ja navodim i prošlogodišnji sotonistički koncert na Uskrs u Kutini te ogluha svih odgovornih.
 3. Seksualizacija djece, od vrtića na dalje, sad bez ikakvog ustezanja, sve je čak što više poželjno, od jednog nastranog i opsjednutog seksualnim maštarijama s pedofilskim nakanama zamislite, kažu, književnika Ferića koji završava i u školskoj lektiri, do programa koji kreću u vrtiće i niže razrede osnovne škole kako djecu treba podučavati masturbaciji! Može li luđe? Može, budite bez brige. Jesmo li spremni za to, roditelji prije svega? Ne, nisu.
 4. Rasprodaja Hrvatske, što se događa s otokom Hvarom? Tko ga „kupuje“, preuzima, kakvi planovi idu mimo vlasti? Kome je namijenjen naš otok?
 5. Poljoprivreda?
 6. Stočarstvo?
 7. Hrana?
 8. Potapanje Kosinja, rodna kuća i multimedijalni centar velikog Matoša u Tovarniku ….. afera i previše ….

I za kraj ako imate eventulno nešto pitati na kraju možete, rado ću na SVE odgovoriti, baš sve što znam. Otvoreno, uvijek s činjenicama, bez ustezanja.

A sad prepuštam riječ uvaženom akademiku, našem profesoru Krešimiru Paveliću i ostalima.

Nakon njih gost iznenađenja će biti sa nama, istina, ne i fizički, no čuti će te ga kratko.

Hvala Vam još jednom svima.

                                                      NA SLAVU I HVALU KRISTU!

Akademik Krešimir Pavelić

„Cjepivo” protiv Covida i pojava tzv. turbo raka
Fikcija ili zbilja

Prekomjerne stope smrtnosti mladih Amerikanaca

 • 1.7%
 • 5.6%
 • 7.9%

Podaci za osobe između 15 i 44 godine starosti ukazuju na upletenost Covid „cjepiva”

 • Recenzirana japanska studija objavljena u Cureusu travnja primijetila je "značajan porast" smrti od raka u Japanu nakon masovnog cijepljenja trećom dozom mRNA cjepiva protiv COVID-19 2022. godine.

COVID Spike Proteins Help Cancer Cells Survive, Resist Chemotherapy: Brown University Preprint Paper | The Epoch Times

Povećana smrtnost od raka prilagođena dobi nakon treće doze cjepiva mRNA –lipidnih nanočestica tijekom pancemije Covid-19 u Japanu

DOI: 10.7759/cureus.57860

 • Ovo je istraživanje imalo za cilj procijeniti kako su se dobno prilagođene stope smrtnosti (AMR) za različite vrste raka u Japanu promijenile tijekom pandemije COVID-19 (2020. – 2022.).
 • Tijekom prve godine pandemije (2020.) nije primijećen značajan porast smrtnosti. Međutim, povećane smrtnosti od raka primijećene su 2021. nakon masovnog cijepljenja prvom i drugom dozom cjepiva, a značajne povećane smrtnosti primijećene su za sve vrste raka i neke specifične vrste raka (uključujući rak jajnika, leukemiju, rak prostate, rak usana, rak ždrijela, rak gušterače i rak dojke) nakon masovnog cijepljenja trećom dozom 2022.

Štetni učinci vakcina i lijekova

Senator Ron Johnson napravio je izračun i otkrio da su cjepiva protiv COVID-a 55 puta smrtonosnija (25,1 prema 0,46 smrtnih slučajeva po milijun doza) npr. od cjepiva protiv gripe. Ovaj se izračun odnosi na razdoblje od 1.1.1996. – 29.12.2023. Protivnici će reći da je ova brojka tako visoka jer su primijenjene milijarde cjepiva protiv COVID-19 što međutim nije točno ako se brojke normiraju.

Metode i sastavi za himerne šiljaste proteine ​​koronavirusa

 • Broj patenta: US-9884895
 • Metode i sastavi za himerne šiljaste proteine ​​koronavirusa
 • Pisanje patenta: 2014.
 • Objava patenta: 2018.
 • Autori: Ralph Barich, Sudhakar Agnihothram i  Boyd Yount
 • Ustanova: University North Carolina Chapel Hill

Cjepiva protiv Covida integriraju se u ljudski DNK, potvrđuje recenzirana studija

https://www.europeanreview.org/article/34685 

https://dailysceptic.org/2023/12/22/covid-vaccines-integrate-into-human-dna-peer-reviewed-study-confirms/

Koronavirus cjepiva uzrokuju nove bolesti” - Nizozemske novine 1989.

Google financira EcoHealthovo istraživanje virusa najmanje 14 godina

 • Istraživački rad iz 2018. objavljen u časopisu PLoS One otkriva nešto važno o Googleovoj uključenosti u razvoj SARS-CoV-2, virusa koji je navodno uzrokovao pandemiju covida. Google has funded EcoHealth’s virus research for at least 14 years
 • J.Cerneck, Q. Cui, C. He, C. Yi, Y. Shi i sur.: Decoding pseudouridine: an emerging target for therapeutic development. Trends Pharmacol Sci 2022 Jun;43(6):522-535. doi: 10.1016/j.tips.2022.03.008. 

Dekodiranje pseudouridina: nova meta za terapeutski razvoj

 • Pseudouridin (Ψ) je najobilnija posttranskripcijska modifikacija RNA i široko je rasprostranjen u više vrsta RNA.
 • Aberantna pseudouridilacija doprinosi raznim ljudskim bolestima, uključujući rak i genetske poremećaje.
 • Disregulacija Ψ epitranskriptoma može nastati zbog mutacija i abnormalne ekspresije mehanizma pseudouridilacije, utječući na translaciju proteina i druge stanične procese.
 • Uz napredovanje u razumijevanju uloge Ψ u zdravlju i bolesti, napori se sada ulažu u razvoj terapijskih i dijagnostičkih pristupa usmjerenih na Ψ.
 • Nova izvješća pokazuju da bi Ψ i njegovi instalacijski strojevi mogli biti potencijalne farmakološke mete za terapeutski razvoj i da mogu poslužiti kao biomarkeri za ljudske bolesti.

 

“Cijepiva protiv COVID-a imaju najmanje tri mehanizma pomoću kojih mogu pokrenuti rak ili mogu potaknuti postojeći rak”

1.) Glasnička RNA iz injekcija COVID-19 mogla bi ozbiljno poremetiti sposobnost tijela da popravi oštećenu DNK. Ovaj kvar u osnovnim staničnim procesima mogao bi dovesti do nekontroliranih mutacija, uvelike povećavajući rizik od razvoja raka.

2.) S2 segment šiljastog proteina, posebno isporučen putem cjepiva, uključen je u suzbijanje ključnih proteina supresora tumora kao što su P53 i BRCA. Ova supresija učinkovito razoružava tjelesnu primarnu obranu protiv rasta kancerogenih stanica, utirući put nekontroliranom bujanju tumora.

3.) Formulacija mRNA cjepiva uključuje nečistoće povezane s procesom DNA koje bi mogle nositi proto-onkogena svojstva. "A fragmenti koji su otkriveni su SV40 pojačivač, promotor i izvor umetanja, kao i fragmenti otpornosti na antibiotike koji se koriste u procesu proizvodnje."

"Dakle, ukratko, cjepiva protiv COVID-a imaju najmanje tri mehanizma pomoću kojih mogu pokrenuti rak ili mogu potaknuti postojeći rak, a može se pojaviti brže jer se obrambeni sustavi tumora obore", rekao je dr. McCullough. "To je ono što mi zovemo turbo rak."

Dr. Peter McCullough Sounds the Alarm on COVID Vaccine-InducedTurbo Cancer” (vigilantfox.news)

Agnus Dalgleish

 • Modificirana mRNA s N1-metilpseudouridinom (m1 Ψ) omogućuje da mRNA u cijepljenju protiv Covida ostaje u tijelu neodređeno vrijeme, što dovodi do nekontrolirane proizvodnje šiljastih proteina

Zaključak: postoji velika vjerojatnost da cijepljenje uzrokuje rak

Human genome HERV elements induced by SARS-CoV-2: implications for the spike protein effects on the human genome
Marijana Turčić, Sandra Kraljević Pavelić, Krešimir Pavelić

Proteini COVID spike pomažu stanicama raka da prežive, odupru se kemoterapiji: Sveučilište Brown

Pitanja o Coroni (ili kako objasniti ove činjenice) 1

Pitanja o Coroni (ili kako objasniti ove činjenice) 2

 • Kako objasniti porijeklo konstrukta zvanog SARS-CoV-2 (sinteza viroida u laboratoriju, Japanska studija)
 • Datumi nabave potrepština za Covid i cjepiva znatno prije proglašenja pandemije (npr. podatak iz Hr)
 • Kako objasniti znanstvene dokaze štetnosti „cjepiva“ (više od 5.000 znanstvenih radova)
 • Ravnateljica CDC u siječnju 2021 znala (i tajila) da „cjepiva“ nisu učinkovita (govorili su drugačije i svjesno lagali, a to su znali i neki znanstvenici, političari i fact-checkersi)
 • Kako pobiti tvrdnju da je SARS-CoV-2 razvijen kao biološko oružje?

 

Pitanja o Coroni (ili kako objasniti ove činjenice) 3

 • Zbog čega su brojni znanstveni radovi o Covid narativu povučeni iz tiska
 • Kako objasniti odobravanje brojnih patenata za cjepivo prije proglašenja pandemije?
 • Kako objasniti nicanje biotehnoloških laboratorija diljem svijeta?
 • Kako uspješno spriječiti „bijeg“ tzv. virusa i patogena iz laboratorija?
 • Grafen-oksid, netestirana modRNA, plazmidi i što još sve ne u „cjepivima“
 • cjepiva puštena u promet bez pravog testiranja
 • Zašto se inzistira na terminu „cjepivo“

Pitanja u vezi s proteinom Spike

 • Jesu li ovi učinci reverzibilni
 • Koliko dugo šiljasti proteini ostaju u stanicama
 • Mogu li se ti učinci ublažiti

COVID Spike Proteins Help Cancer Cells Survive, Resist Chemotherapy: Brown University Preprint Paper | The Epoch Times

Dr. McCullough izdaje upozorenje: Suučesnici ste u zločinima protiv čovječnosti

 • „Svaka osoba koja je ikada poticala, vršila pritisak, prijavljivala ili prijetila odmazdom za jedno od ovih Covid 19 cjepiva suučesnik je u zločinu protiv čovječnosti a taj zločin je masovno ubojstvo iz nehaja“.

Dr. McCullough Issues Warning to Clot Shot Pushers: You Are Complicit in Crimes Against Humanity

Dr. med. Lidija Gajski

 

Predstavljanje knjige Arne Šebalj „Razotkrivanje

Knjiga Razotkrivanje autorice Arne Šebalj zbirka je već objavljenih, novijih tekstova – njezinih i tekstova drugih autora, kao i razgovora sa stručnjacima. Tema ne nedostaje, ako čovjek ima motivaciju za borbu protiv dezinformacija i propagande. I ako ima znatiželje, energije i vremena. Autorica knjige to sve očigledno ima, i dobro radi ono što je u stvari novinarski posao, premda po struci nije novinar. Mnogi ljudi širom svijeta prometnuli su se u novinare, ne iz hira i dokolice, nego iz nužde, iz očaja, jer profesionalni novinari nisu radili svoj posao. Na sličan su način bolesnici prisiljeni istraživati medicinske teme zbog neprofesionalnosti i nemara medicinara, koji su ih onda još podrugljivo prozvali Google doktorima. A neovisne istraživače naziva se, kao što znamo, širiteljima lažnih vijesti.                                           

Razotkrivanje je bitno

U okolnostima propagande i cenzure, kad se kroz službene medije stvara iskrivljena i uljepšana slika stvarnosti, upravo neovisni istraživači omogućuju ljudima da sklope ispravnu predodžbu o tome kako stvari stoje. U nadi da će to onda potaknuti reakciju i dovesti do promjene, jer sadašnje je stanje realno nepovoljno i vrlo zabrinjavajuće.

Godine 2020. i 2021. panično smo istraživali i prenosili svaku novu vijest. Željeli smo probuditi što više ljudi. I oni koji su htjeli, čuli su, povezali događaje i shvatili globalistički plan. Značajan dio ljudi, međutim, svjesno ili nesvjesno odlučio je dalje spavati. Do njih je vrlo teško doći i nerealno je od takvih očekivati ikakvu reakciju. Bez obzira na to, događaje i dalje treba pratiti i davati na uvid onima koji žele biti u tijeku.

Ima još jedan razlog zbog kojeg je važno prikupljati i širiti istinite informacije. Ono će omogućiti, odnosno olakšati budućim povjesničarima da točno opišu i objasne što nam se u ovom vremenu događalo. Pogotovo ako je zapisano u fizičkoj formi, u obliku knjige.

Konačno, postoje filozofski i duhovni razlozi za ovaj konkretni posao. To je, kako autorica knjige na više mjesta naglašava, težnja za istinom. Potraga za istinom kao nastojanje, pothvat i poslanje, nešto što treba raditi jer je jednostavno ispravno, jer tako treba činiti, jer je to u skladu s deontološkom etikom i Božjim načelima i zakonima. Neovisno, pa i nasuprot danas dominantnoj, utilitarističkoj logici.

Rasvjetljavanje novih tehnologija

Posebno važno područje koje treba razjasniti, a Arna Šebalj je toga svjesna, nove su tehnologije. S jedne su strane korisne, a s druge štetne ili se zloupotrebljavaju. Uvode se pod korporacijskim i političkim pritiskom, netransparentno, pa i tajno, bez stručne i javne rasprave. Odjednom se pojavljuju u medijima i predstavljaju kao pogodnost, nešto poželjno i moderno, i kao nužnost želimo li, kao pojedinci ili tvrtke biti konkurentni na tržištu.

Temeljni je problem da ljudi ne razumiju o kakvim je uređajima i tehnikama riječ. Ne znaju na koji način rade i kakve posljedice za pojedinca i društvo mogu imati. Zna li korisnik da mobilni telefon može biti uzrok njegova šuma u uhu, a bazna stanica uzrok nesanice? Da upala pluća može biti rezultat nanočestica iz zraka? Da čovjek može izgorjeti u električnom automobilu. Da ga elektromagnetska polja mogu doslovno usmrtiti na daljinu, a implantirani mikročip promijeniti mu osjećaje i raspoloženje. Da ga cjepivo može učiniti neplodnim i djelovati na njegovu gensku osnovu. Da će editiranje gena njegova nerođenog djeteta tom djetetu stvoriti nove mutacije.

Je li svjestan da su zaključci i upute umjetne inteligencije često netočni i pristrani? Da njeno korištenje smanjuje sposobnosti učenja, odlučivanja, kritičkog mišljenja i kreativnost. Da bombardiranje informacijama s ekrana slabi pažnju i pamćenje; uzrokuje kognitivni umor i impulzivnost; reducira komunikacijske i socijalne vještine kao i empatiju; stvara iskrivljenu predodžbu stvarnosti. Razmišlja li o tome da će zbog uvođenja robota njegovo dijete ostati bez posla?

Zna li korisnik pametnog sata tko se još koristi nalazom njegova srčanog ritma ili razine alkohola u krvi? Je li svjestan da mu se preko pametnog hladnjaka može ukrasti identitet? Da biosenzori i tehnike prepoznavanja lica omogućuju praćenje lokacije, aktivnosti i kontakata s ljudima. Da će mu digitalna valuta i digitalna osobna iskaznica ograničiti kretanje, izbor hrane i zdravstvenih usluga, potrošnju energije, mogućnosti rada, trošenje novca, krug ljudi s kojima se druži i ono što smije znati i govoriti.

Digitalizacija i umjetna inteligencija omogućuju bitne, radikalne i nepovratne promjene društvenog ustroja, međuljudskih odnosa i samog čovjeka. Uz ostale tehnološke alate mogu voditi uspostavljanju totalitarnog društva, eliminaciji značajnog broja ljudi i pretvaranju preostalih u upravljive, bespolne, biosintetičke robote. Govorimo o distopiji u kojoj je nestala sama ljudska suština, ukinut čovjek kakav je dosad postojao.

A sve zbog malo komfora, olakšanja trivijalne tegobe, jamstva veće efikasnosti (ah, to božanstvo efikasnosti!) ili nesigurna obećanja poboljšanja vlastitih „performansa“, zbog narcisoidnog poriva, i nekad na rubu izopačenosti.

Relevantno je ovdje postaviti i pitanje bi li sva ta složena tehnologija i njezine posljedice, kad bi i bile primjereno protumačene, običnom čovjeku uopće bile shvatljive i sagledive. Bi li uopće bio u stanju pojmiti ih kao moguće. Odvojiti potrebno od nepotrebnog. I donijeti ispravnu odluku. Čak i kad ne bi postojala propaganda, pritisak i manipulacija. Stoga mi se čini najpametnije zalagati se za potpuni moratorij na dalje uvođenje novih tehnologija. One već sada nose više štete nego koristi; o budućnosti da ne govorimo. Kako je sasvim izvjesno da vlade i institucije neće pomoći, ostaje pozvati ljude na to da a priori odbijaju novotarije. I kao što sam prije navela, upozoravati na opasne posljedice, one ljude koji žele i u stanju su razumjeti.

Mi smo, s namjerom da ljudima približimo problem s tehnologijom, 2021. napravili konferenciju Tehnosfera protiv biosfere. Kad kažem mi, mislim na Željka Škrinjara, Božu Kemića, Josipu Juričev Sudac, Stipu Kutlešu, Jadranku Polović, sebe i druge. Znamo i da Arna Šebalj dugo prati ovu problematiku. U knjizi Razotkrivanje razgovarala je s Davorom Pavunom. On spominje mlade stručnjake s kojima je povezan, a koji rade u području umjetne inteligencije i modernih tehnologija. Možda bismo s takvim ljudima mogli organizirati novu konferenciju.

Afere i politički sustav

U knjizi Razotkrivanje jedno od poglavlja posvećeno je aferama u Hrvatskoj. Gospođa Šebalj već dugo ih istražuje. Afere se razotkrivaju više od trideset godina. To znači da nisu izoliran i izniman događaj, nego uobičajena i očekivana posljedica političkog i ekonomskog sustava.

Autorica knjige i ja dijelimo stav da je model predstavničke demokracije koji je na snazi, duboko disfunkcionalan (afere su samo jedan od vidljivijih negativnih fenomena). Smatrati da većina ima kompetenciju donositi ispravne odluke, a pogotovo uz postojeću propagandu i socijalni inženjering, velika je zabluda. Osim toga izborni sustav na različitim razinama postavlja barijere koje sposobnim i poštenim ljudima onemogućuju da budu izabrani u parlament. Da ne govorimo o djelovanju obavještajnih službi. Uzastopnim ciklusima negativne selekcije našli smo se sada u kakokraciji – vladavini najgorih, najlošijih. I svjedoci smo njenih devastirajućih posljedica.

Kandidirati se i glasati na izborima, znači davati tom sustavu podršku i legitimnost. Umjesto toga, tzv. demokraciju i izbore kao njezin „festival“ treba raskrinkavati kao podvalu koju je kontrolor iz pozadine uspostavio kao glavni alat za globalno vladanje, dok se narodu daje iluzija da on odlučuje.  

Rat kao sramota čovječanstva

U Hrvatskoj smo nedavno svjedočili svečanosti demokracije. Svjedočili smo i svečanosti u slavu boga Marsa. Zrakoplovi Rafali, glorificirani do razine kulta, doletjeli su iz Francuske i dočekani su uz vojnu svečanost i govore političara i generala. Čak su, nakon dugog vremena, ujedinili posvađane predsjednika države i vlade. U izravnom prijenosu na HTV-u uz dramatičnu glazbu pratili smo slijetanje jednog po jednog, iz minute u minutu. Novinari su izvijestili da se na Plesu „osjećala napetost, uzbuđenje i nestrpljenje“. Svjedočili smo „povijesnom danu“, „veličanstvenom trenutku“, „iznimno impresivnom prizoru“. „Ponosni smo“, „nitko ne može sakriti oduševljenje“, „sanjali smo ovaj trenutak“, „srce je veliko kao kuća“.

Doznali smo da je „napravljen dobar posao“, „veliki iskorak za hrvatsku vojsku“, koji „pridonosi razvoju ekonomije“ – tu bi me baš zanimalo kad će se i na koji način vratiti uloženih 1,13 milijarda eura za same avione, plus novac za obuku pilota i inženjera koja je skuplja od zrakoplova, plus 37 milijarda za hangare; plus održavanje – 25 milijuna godišnje po zrakoplovu, plus gorivo – 1 sat leta stoji 20 000 eura ... Evo nove teme za rubriku Afere.

Od vojnih analitičara doznali smo sve o performansama zrakoplova – brzini, nosivosti, visini leta. O njegovoj namjeni – samo to da čuvaju hrvatski zračni prostor. Trebalo je malo više kopati da se nađe da kao članica NATO-a moramo sudjelovati u misijama; da zrakoplov služi za napade, da nosi radarski i laserski navođene bombe i rakete, i da su mu mete objekti (i ljudi, pretpostavljam) na zemlji, vodi i u zraku. Da se radi o „platformi koja obavlja širok spektar borbenih zadaća“ uz „maksimalnu zaštitu i udobnost pilota“ (dok razaraju i ubijaju, dodajem).

Prije nekoliko godina u Hrvatskoj liječničkoj komori liječnici iz Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i predstavnici Hrvatske vojske održali su predavanje o projektu istraživanja otpornosti (rezilijentnosti) vojnika u borbenim operacijama. Pitala sam tada predavače, uključujući poznatog generala, istražuju li to oni kako vojnike psihoemocionalno opremiti za što bolje ubijanje. Ako da, je li etički ispravno da su u to uključeni liječnici i je li liječnički dom mjesto da se s takvim projektima hvali. Odgovor je bio otprilike: „Pa nije to baš tako...“

Iskoristila sam ovu prigodu da progovorim o temi koje se i g. Šebalj dotakla u knjizi. O temi o kojoj se inače ne govori s kritičkog stajališta. Oružje, vojska i rat itekako su prisutni u medijima, ali u smislu glorifikacije, ili u etički neutralnom kontekstu. Međutim, činjenica je da je rat sramota ljudskog roda. Skandalozno je da pripadnici visokokulturne civilizacije kakvom se smatramo još uvijek sudjeluju u ratovima i ubijaju jedni druge. Istina, ne ratuju ljudi jedni protiv drugih, nego vlade, u umjetno provociranim, fabriciranim sukobima koje pokreće jedan te isti kontrolor iz pozadine. Radi bogaćenja, otimanja zemlje i prirodnih bogatstava, istrebljenja naroda, hranjenja ljudskom patnjom.

U prošlosti je bilo pojedinaca i pokreta protiv rata; Ivan Supek bio je istaknuti borac za razoružanje i mir. Nisu uspjeli. Sada, nakon što je mnogim ljudima jasna priroda rata u Ukrajini i u Palestini, kao i bijeda naših vlastodržaca koji u njima sudjeluju, možda smo spremni za neku vrstu masovnije antiratne aktivnosti. Djelovanja kroz koje bismo se zauzeli protiv naoružavanja i militarizacije, protiv rata općenito, i pozvali ljude na odbijanje sudjelovanja u tom nesretnom bratoubilačkom projektu.

Kako dalje?                                          

Dakle, nakon razotkrivanja, jasna i eksplicitna poruka trebala bi biti: NE. NE novom smartfonu i ChatGPT-ju, NE izlasku na izbore, NE odlasku u tuđe ratove. I (vezano uz još jednu aktualnu priču), NE prihvaćanju svakog sljedećeg izvanrednog stanja i mjera koje će biti nametnute. Ne zanima nas Pandemijski ugovor i Međunarodni zdravstveni propisi SZO-a. Njihovo donošenje nismo mogli spriječiti, ali ono što će nalagati možemo ignorirati.

Možemo li? Većina će, kao što smo vidjeli s koronom, za to biti preslaba i nesposobna. Stoga samo širenje informacija i poziv na odbijanje nisu dovoljni. Potrebno je ono o čemu sam govorila 2022. na konferenciji u Ličkom Osiku – 1) duhovno i psihološko osnaživanje ljudi, 2) istraživanje i prezentiranje novih, alternativnih načina organiziranja društva i djelatnosti, i 3) međusobno povezivanje i umrežavanje.

I upravo ovo zadnje vraća nas na knjigu, na autoricu i na današnju promociju. Hvala Arni na knjizi, ali i na tome što nas okuplja i drži zajedno. Tijekom kovid krize uspostavili smo nova poznanstva, komunikacije i odnose, ali se oni mogu i ugasiti ako ih se ne obnavlja i ne njeguje, ako se zajednica ne održava.

Zašto je još važno da smo skupa i u što većem broju dajemo podršku ovakvim događajima? Zbog slobode govora. Sloboda mišljenja i njegova izražavanja ultimativna je vrijednost. Ostati bez nje znači riskirati sve druge slobode. Premda zaštićena konvencijama, ustavom i zakonima, vidimo koliko je u stvarnosti krhka i otuđiva. Cenzura je sveprisutna i licemjerno se pravda brigom za ljude i njihovom zaštitom – zaštitom zdravlja, zaštitom dostojanstva (npr. od „govora mržnje“), zaštitom istine. Kakve li inverzije! Zato uvijek i stalno moramo davati podršku slobodi govora, moramo je održavati i braniti. Jer time branimo istinu – to je to prevažno uvjerenje, uporište i stav, to je ono što mora biti naša misija i zaslužuje biti ponovljeno i uvijek ponovo naglašavano.

Mr. sc. Ankica Kosovec - Krželj

Zašto znanstvena istraživanja o učincima zračenja bežičnih mreža ne dopiru do javnosti?

Ekstenzivan razvoj novih tehnologija unio je dramatične pozitivne promjene na globalnoj razini u načinu komuniciranja, poslovanja i svakodnevnog života, ali je donio i niz potencijalnih rizika za ljudsko zdravlje i okoliš. Zbog toga je izuzetno važno odgovorno korištenje bežičnih tehnologija, kao i razvijanje svijesti o mogućim neželjenim posljedicama dugotrajne izloženosti zračenju njihovih elektromagnetskih polja, posebno uzimajući u obzir „ranjive „ skupine kao što su djeca i mladi. Na oprez upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija koja je 2013 g. zračenje uzrokovano radio frekvencijskim elektromagnetskim poljima proglasila mogućim uzročnikom raka kod ljudi. pr208_E.pdf (who.int) Zabrinutost su izrazili Europski Parlament (EP) Texts adopted - Health concerns associated with electromagnetic fields - Thursday, 2 April 2009 (europa.eu) i Vijeće Europe (VE), PACE website (coe.int) koji su svojim rezolucijama pozvali na primjenu principa predostrožnosti i poduzimanje adekvatnih preventivnih mjera s ciljem izbjegavanja  ili ograničavanja mogućih rizika.

Kad bismo prolaznike na ulici pitali da li smatraju mobitel štetnim za zdravlje, većina bi odgovorila  “ svi ga masovno koriste, čak i djeca, kad bi to bilo štetno Ministarstvo zdravstva bi reagiralo i upozorilo nas, ne bi se dopuštalo reklamiranje ..

Ministarstvo zdravstva u poglavlju „Znanstvena istraživanja kao temelj zaštite od elektromagnetskih polja“ kaže kako do danas nisu identificirani štetni učinci i time implicira kako ih nema.  Na njihovoj stranici stoji: 

“U preliminarnom mišljenju analizirano je više od 570 znanstvenih studija izrađenih od 2009. godine do danas (Studije bez znanstvene težine su odbačene i nisu bile predmet analize). Istraživanja u spektru mobilnih komunikacija pokazala su da do danas nisu identificirani štetni učinci koji proizlaze iz izloženosti razinama elektromagnetskog polja baznih stanica mobilnih komunikacija kakve se obično nalaze u svakodnevnom okruženju.” https://zdravlje.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug-1297/javnozdravstvena-zastita/zastita-od-zracenja/znanstvena-istrazivanja-kao-temelj-zastite-od-elektromagnetskih-polja/1780).

Nije jasno što MZ podrazumijeva pod razinama zračenja elektromagnetskih polja „kakve su obično u svakodnevnom okruženju“, kad se zna da te razine isključivo ovise o broju i gustoći izvora zračenja, odnosno broju antenskih sustava, koji se povećavanjem kapaciteta mobilnih mreža i uvođenjem sve većeg broja baznih stanica dramatično povećavaju. Razine zračenja u okolišu, posebno u urbanim područjima, danas sigurno nisu iste kao što su bile prije pet, deset ili dvadeset godina.

Osim toga, uz referenciranje na više od 570 studija i usputnu opasku kako su  studije bez znanstvene težine odbačene, MZ nije navelo koliko je desetaka/ stotina/ /tisuća bilo takvih odbačenih studija i tko je arbitrirao koje od recenziranih ( peer-reviewed) studija imaju znanstvenu težinu, a koje ne.

Kako bi utvrdile ičinjenice o ukupnom broju studija koje jesu ili nisu utvrdile štetne učinke elektromagnetskih polja bežičnih mreža (RFR), Bionitiative 2012 https://bioinitiative.org/, međunarodna radna grupa od tridesetak nezavisnih znanstvenika iz desetak zemalja, koji se bave  zaštitom  ljudskog zdravlja, prati i evaluira sva objavljena istraživanja i klasificira ih prema tome da li jesu  ili nisu u njima  utvrđeni štetni učinci  ( “Effects or Non effects”).

 Iz zadnjeg izvješća za period 2014-2022 proizlazi kako su od 288 studija koje su istraživale oksidativna oštećenja u 91% utvrđeni  štetni biološki učinci. Od 391 studija o neurološkim učincima u 74%, utvrđena je štetnost, isto kao i u 68% od ukupno  291 studija o genetičkim učincima  U izvješću su za svaku od tih grupa dane poveznice na pripadna istraživanja.

Znanstvena radiofrekvencijska savjetodavna asocijacija ORSAA (Oceania Radiofrequency Scientific Advisory Association) https://www.orsaa.org/ kreirala je 2017 g. bazu znanstvenih studija o učincima ne ionizirajućeg zračenja. Analiza 2.653 recenziranih studija  pokazuje su ako s trostruko većem broju  istraživanja utvrđeni  štetni biološki učinci od onog u kojem nisu. Osim toga ORSAA je ukazala na korelaciju ishoda i izvora financiranja.. Njihovo istraživanje objavljeno je u lipnju 2018 u Reviews on Environmental Health i pokazuje kako su u istraživanjima koja su financirale vlade ili nezavisne institucije u velikoj mjeri utvrđeni štetni učinci (E), dok kod istraživanja koja je financirala industrija i regulatorne telekomunikacijske agencije uglavnom imaju suprotan ishod.(NE). https://www.researchgate.net/publication/325627752_A_novel_database_of_bio-effects_from_non-ionizing_radiation)

Međunarodno udruženje biomedicinskih znanstvenika, EMFscientist.org (https://emfscientist.org/) koji godinama, a neki od njih i više dedtljeća istražuju utjecaj elektromagnetskih polja ljudsko zdravlje, uputilo je od 2015 g.  više dramatičnih apela čelništvima  WHO, UN-a, kao vladama svih zemalja,  kojima traže  hitno usvajanje strožih standarda zaštite od zračenja bežičnih mreža. Znanstvenicii posebno  traže zaštitu djece i trudnica, čvršće smjernice i regulatorne standarde, zalažu se za razvoj sigurnijih tehnologija, traže neovisna znanstvena istraživanja te raskrivanje financijskih veza EMF stručnjaka i industrije. Naglašavaju važnost uspostava zona bez zračenja i posebno upozoravaju kako se 5G tehnologija ne bi smjela implementirati prije nego li se istraže njezine dugoročne posljedice na ljudsko zdravlje i okoliš. Apel (International EMF Scientist Appeal https://emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal )  je potpisalo 259 znanstvenika s vodećih sveučilišta i znanstveno istraživačkih institucija ukupno su objavili više tisuća recenziranih („peer-reviewed“) radova.

Savjetodavno tijelo Europskog Parlamenta  za buduću znanost i tehnologije STOA, objavilo je u lipnju 2022, u suradnji sa znanstvenicima s Ramazzini Instituta, Bologna (Italy), studiju pod nazivom   “Utjecaj 5G na zdravlje” i u njoj upozorava:„Implementacija MMW 5G tehnologije bez daljnjih preventivnih studija značila bi provođenje 'eksperimenta' na ljudskoj populaciji s potpunom neizvjesnosti u pogledu posljedica.“  Studija je objavljena na stranicama Europskog Parlamenta, ali nije se odrazila u javnim politikama EU https://www.europarl.europa.eu/stoa/en/document/EPRS_STU(2021)690012. Nameće se logično pitanje: Zašto Europska komisija zanemaruje upozorenja znanstvenika i Savjetodavnog tijela Europskog Parlamenta svojim direktivama snažno promovira interese industrije?  Odgovor se možda krije u Transparency Registru objavljenom na stranicama EU koji sadrži podatke o lobističkim aktivnostima unutar EU institucija.

U Transparency Registru vidljivo je kako je primjerice korporacija Deutche Telecom 2023 g. navela gotovo 2 M € lobističkih troškova, imala 4 akreditirana lobista i održala  s Europskom komisijom održala 130 sastanaka na “ visokom nivou” (High level Comission meetings). Slično je bilo i prethodnih godina.

Drugi europski operateri  također intenzivno lobiraju, a lobiraju i isporučitelji opreme kao i globalne IT korporacije.

Uvidom u spisak sastanaka korporativnih lobista s  Europskom komisijom (EK) i  troškova lobiranja (https://www.lobbyfacts.eu/), vidljivo je kako je deset velikih telekom i IT subjekata  (Deutche Telecom, Vodafone, Telefonica, Orange, Huawei, Qualcom, Apple, Microsoft, Google, Meta) u 2023 godini na lobiranje u institucijama EU  utrošilo  42 M€ te održaio  s Europskom komisijom ukupno 1.582 sastanka. Uz pretpostavku da EK godišnje ima 230 radnih dana, to je u prosjeku 7 sastanaka svaki dan. Kad bi se tome pribrojili podatci za ostale sektore navedene u Transparency registru, koji također intenzivno lobiraju ( farmaceutski, kemijski, bankarski..) moglo bi se zaključiti kako se EK bavi  uglavnom samo održavanjem lobističkih sastanaka s predstavnicima raznih korporativnih sektora.

U Transparency Registru u dijelu “ Kompanije & Grupe” registrirano je 12.508 subjekata (13.05.2024) I oni su deklarirali godišnje  troškove lobiranja od rasponu od desetak milijuna do nekoliko tisuća EUR.. Ako se sumiraju ukupna sredstva utrošena 2023 na lobiranje, dobiva se impozantna suma od 715 M€, a  vojska od više desetaka tisuća lobista.održava bezbrojne sastanke s političarima koji kreiraju europsku budućnost.  Prema Transparency Registru, slični su lobistički troškovi navedeni su prethodnih godina. Činjenica je da je lobiranje unutar institucija EU je legalno. No  razmjeri tog lobiranja nameću pitanja da li tu radi o legaliziranoj korupciji  kao i u čijem interesu Europska komisija donosi direktive te kreira javne politike?

Bilo bi zanimljivo usporediti troškove lobiranja telekom sektora s financijskim sredstvima koja su u EU utrošena za neovisna znanstvena istraživanja učinaka zračenja bežičnih mreža.

Primjer iz USA pokazuje kako je do sada najskuplja dvogodišnja studija koja je utvrdila korelaciju između zračenja mobilnog telefona i pojave malignih tumora moždanih i srčanih stanica kod laboratorijskih životinja, stajala je oko 25 MUSD.  Electromagnetic Radiation Safety: National Toxicology Program: Not the First Government Study to Find Wireless Radiation Can Cause Cancer in Lab Rats (saferemr.com)

Američki pružatelji internetskih usluga (ISP Providers) za dvogodišnji su period ( 2019 i 2020) deklarirali devet puta veće  lobističke troškove ( 235 MUSD). 

https://arstechnica.com/tech-policy/2021/07/isps-spent-235-million-on-lobbying-and-donations-more-than-320000-a-day/

Znanstvenici upozoravaju na rezultate svojih istraživanja, ali ne raspolažu sredstvima za medijske kampanje, za kupovanje oglasnog prostora u medijima i lobiranja u institucijama koje donose javne politike, pa nas ne treba čuditi što rezultati znanstvenih istraživanja koji bi mogli smanjiti profite korporacija, ne dopiru do javnosti.

Dr. med. Mislav Vuić

 

Dr. Mislav Vuić dotakao se na početku  teorije pravednog rata te nužnosti jačanja obrambene sposobnosti Hrvatske. Osvrnuo se i na situaciju iz 2021. te na problematiku koja se često zaboravlja a koja je bila aktualna zadnjih nekoliko godina, npr. covid potvrde, pitanje smrtnosti od covida, pogrešne propagande oko cijepljenja djece protiv covida itd...  Problematike vezane za sotonizam i problemi s kojima se susrećemo na lokalnim razinama, te na euroviziju koja je između ostalog na javnu televiziju dovela promociju istog, što je krajnje pogrešno.

Ovom knjigom Arna Šebalj otvorila je mnoge bitne teme i mora se potvrditi ona se usudi reči „car je gol“.

Prof. dr. sc. Davor Pavuna

 

Prof. Davor Pavuna pozdravio je sve prisutne te u tri minute govorio o suradnji i poznanstvu s autoricom naglasivši jednu specifičnu osobinu autorice, kulturu neslaganja koju ima i sam kao znanstvenik.

Na kraju je naglasio kako će dobro pobijediti u svakom slučaju.

Uskoro video sa cijelog predstavljanja knjige.

 

Pridružite se:

 

Web stranica:
https://arnasebalj.com

Telegram kanal Arna Šebalj:
https://t.me/arnakanal
Chat, grupa
S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj
SVJEDOČANSTVA:

https://t.me/+sDUqfUv-QRdmM2Q0
FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086873156577
YOUTUBE KANAL

https://youtube.com/@medijskagrupa1?feature=shared